05.09.2022 Устаткування підприємств харчування
Урок №1
Тема уроку: Ознайомлення з технікою підприємств харчування.
План уроку
1. Поняття устаткування ПХ
2.Класифікція техніки
3.Основні напрямки розвитку підприємств ресторанного господарства
Метою вивчення курсу є ознайомлення учнів з устаткуванням, що забезпечує роботу підприємств ресторанного господарства вивчення його призначення, будови, принципу дії, правил експлуатації, основ безпечної та раціональної експлуатації обладнання.
Устаткування підприємств харчування – це прилади, машини та механізми, які використовуються для організації технологічного процесу у закладах громадського харчування.
Устаткування підприємств харчування поділяється на 4 групи:
- МЕХАНІЧНЕ - змінює форму, розмір та консистенцію продуктів за рахунок механічного впливу
-ТЕПЛОВЕ - змінює смак, колір, консистенцію продуктів за рахунок підвищеної температури
-ХОЛОДИЛЬНЕ - впливає на продукти пониженою температурою, збільшує термін зберігання
- ДОПОМІЖНЕ - не впливає на харчові продукти, допомагає організувати технологічний процес
Основні напрямки розвитку підприємств ресторанного господарства:
Ø Механізація та автоматизація процесів – заміна ручної праці на машини та механізми
Ø Модернізація устаткування – заміна старого, морально та фізично застарілого устаткування на нове, сучасне
Ø Індустріалізація – централізоване виробництво напівфабрикатів високого ступеню готовності
Ø Спеціалізація підприємств
Законспектуйте опорний конспект, опрацюйте підручник
тисни тутстор.36
Дайте відповідь на запитаня:
1. Як поділяють машини за структурою робочого циклу?
2. Як поділяють машини за ступенем механізації та автоматизації?
3. Як поділяють машини за видом та властивостями оброблюваних продуктів?
4. За функціональною ознакою?